Στις 18-19 Ιουνίου 2025, η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, partner του EIT Food Hub Greece, παρευρέθηκε στο EIT Food South Hubs Meeting, στα Ceres Awards 2025 και στο Founders Day στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη της αγροδιατροφής και της καινοτομίας.
Το EIT Food Hub Greece εκπροσωπήθηκε από τη Φιλιώ Καραμπίνη, Σύμβουλο Βιωσιμότητας – Ανάπτυξης Δημοσίου Τομέα της ena, και τη Σώμαλου Παρασκευή, Project Manager και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ceres Awards 2025
Στις 18 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκαν στο BAT Tower στο Μπιλμπάο τα Ceres Awards 2025, ένας θεσμός του EIT Food ο οποίος τιμά την αγροτική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Με δέκα κατηγορίες βραβείων και στόχο να αναγνωριστούν οι πιο καινοτόμοι και δραστήριοι φορείς της αγροδιατροφής, τα Ceres Awards ξεχώρισαν για τη δυναμική τους και τη συμβολή τους στην ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων από όλη την Ευρώπη.
Ανάμεσα στις κατηγορίες περιλαμβάνονταν η Regenerative Agriculture, το Excellence in Growth, και η Women in Agrifood, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του EIT Food στην ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα.
Στο πλαίσιο των awards, η Αγγελική Δράκου, συνιδρύτρια της Grizo & Prasino και ωφελούμενη του EIT Food, διακρίθηκε με το βραβείο Excellence in Growth – Revenue Generator Award.
Founders Day
Στο Iberdrola Tower στο Μπιλμπάο, πάνω από 250 επιχειρηματίες, ερευνητές, επενδυτές και στελέχη εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν ιδέες και να αλληλεπιδράσουν σε υψηλού επιπέδου πάνελ, workshops και networking sessions.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να:
- Παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες στα pitch sessions
- Συζητήσουν για τη θέση των startups και της deeptech
- Δικτυωθούν με ηγέτες του αγροδιατροφικού οικοσυστήματος
- Αντλήσουν έμπνευση από επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στον χώρο τροφίμων και τεχνολογίας
Η παρουσία του EIT Food Hub Greece στο Μπιλμπάο αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας και της διάχυσης τεχνογνωσίας, με στόχο την κοινή πρόοδο του ευρωπαϊκού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος.
