Στις 5 & 6 Ιουνίου 2025 στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε η διημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Υδατικών Πόρων & Κλιματική Ανθεκτικότητα στην Αγροδιατροφή» και «Καινοτόμος Φυτοπροστασία & Περιβάλλον, στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης InnoPP», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Η διημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από το το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επικεφαλής εταίρο του  EIT Food Hub Greece και του DigiAgriFood, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ και το έργο Καινοτόμος Φυτοπροστασία, στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης InnoPP, ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα και αποτέλεσε σημείο συνάντησης εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς και της καινοτομίας.

Συμμετοχή του EIT Food Hub Greece

Το EIT Food Hub Greece, παρουσίασε το  Panel «Αναγεννητική Γεωργία», με τη Σώμαλου Παρασκευή Project Manager του ΕΙΤ Food Hub Greece, στον ρόλο της συντονίστριας.

 

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η αναγεννητική γεωργία ως μέσο ενίσχυσης της βιωσιμότητας και η ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό σύστημα. Ακολούθησαν σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις, από τις/τους :
 
  • Η Amparo de San José Riestra, Head of Network and Business Development South Europe στο EIT Food, τόνισε τη σημασία της γεωργίας ως κεντρικού άξονα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας και της συνεργασίας δικτύων στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
  • Η Χριστίνα Δολιανίδη, EIT Community Officer του EIT Community Hub Greece, παρουσίασε τον ρόλο του EIT Community Hub Greece ως γέφυρα συνεργασίας και καινοτομίας, ενισχύοντας το περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω συνεργασίας των EIT Knowledge and Innovation Communities (KICs) στην Ελλάδα.
  • Ο Καθ. Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ανέλυσε την πορεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην προώθηση της αναγεννητικής γεωργίας, επισημαίνοντας τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες.
  • Ο Αν. Καθ. Μιχάλης Ορφανουδάκης (ΔΠΘ) μοιράστηκε καινοτόμες πρωτοβουλίες για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και έδωσε πρακτικές συστάσεις στους αγρότες για βελτίωση της υγείας του εδάφους και ανθεκτικότητα των καλλιεργειών.
  • Τέλος, η Ντάρμος Σάιλα, εκπρόσωπος του οργανισμού Regenerative Farming Greece, ανέλυσε τους πυλώνες της οργάνωσης, παρουσίασε επιτυχημένα πιλοτικά αγροκτήματα και σχολίασε τη συνεργασία με το EIT Food στο πρόγραμμα «Αναγεννητική Γεωργία στην Πράξη».
 
Κατά τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του EIT Food Hub Greece από τη Σώμαλου Παρασκευή, Project Manager εκπρόσωπο του EIT Food Hub στην Ελλάδα και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ.

 

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο έργο, την αποστολή και τις ευκαιρίες συμμετοχής που προσφέρει το EIT Food, η μεγαλύτερη Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων στην Ευρώπη.

 

Παρουσιάστηκαν επίσης οι ανοικτές προσκλήσεις και τα προγράμματα του EIT Food τα οποία ενισχύουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Δείτε ξανά τη διημερίδα μέσα από τις livestream μεταδόσεις των δύο ημερών: